Sari la continut
alt

Raluca Ioncheck icon

Raluca Ion este editor Republica. Absolventă a Facultății de Litere a Universității din București, a scris de-a lungul timpului la Gândul.info, Dilema Veche, Cotidianul și Evenimentul Zilei. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Ultimele articole scrise

Radu Oltean

„Dacă le creează emoții și vin în întâmpinarea credințelor lor, oamenii fără spirit critic cred că pozele fake AI sunt „reale”. Dacă poze reale le infirmă convingerile, vor sări în sus că sunt fake. Cum era o caricatură, cu un tată (bătrânel) și un fiu la computer. Fiul: Tată, nu te mai uita la prostiile astea, sunt fake-news!! Tatăl: Dacă-s false, atunci de ce îmi zic exact ceea ce credeam și eu?”, spune Radu Oltean.

Citește mai mult

Copiii din Tufanu cu Icoană

În septembrie anul trecut, 80 de copii din Tufanu cu Icoană, un sătuc din județul Argeș, au putut merge la școală aproape de casă. Până atunci, ca alte generații înainte, erau obligați pentru a merge la școală să străbată un drum de 7 kilometri dus-întors, peste deal prin pădure. Asta până când părinții lor au spus „stop” și au pus presiune pe autorități să deschidă o școală chiar în sat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc Foto: Florin Ghioca

Albumul are valoare documentară mai ales în contextul în care - lucru greu de crezut într-o lume obsedată de imagine - mărturiile fotografice al vieții marilor spectacole sunt destul de puține în România. „Din 68 de ani de teatru pe care îi împlinesc anul acesta, din atâtea spectacole jucate, caut poze, dar nu găsesc nicăieri”, a mărturisit Victor Rebengiuc.

Citește mai mult

Ioana Baldea Constantinescu

„Eu stau în Cartierul Evreiesc și totul a început în momentul în care mi-am dat seama că aici s-a oprit linia demolărilor, că stau exact pe granița dintre lumi și pe granița dintre orașe. Lucrul ăsta mi s-a părut cutremurător, faptul că trec pe lângă blocuri pe sub care au fost grădini, faptul că aici s-a împărțit lumea asta urbană a noastră”, spune Ioana Bâldea Constantinescu.

Citește mai mult

Alina Kasprovschi

„Oamenii, cetățenii de la bloc, s-au plâns majoritatea de calitatea aerului - 77%, de gunoaie - 70%, de problemele legate de spațiile verzi - 62%, de schimbările climatice, adică de fenomenele care ne afectează pe toți, precum canicula, - 52%, și de transport - 50%. Transport înseamnă, de obicei, trafic intens și foarte mulți s-au plâns de cât de multe mașini trec pe sub geamurile lor. Acum Waze-ul te scoate de pe străzile principale și te trece pe străduțe și când credeai că stai într-un loc liniștit, ce să vezi? Nu mai e așa de liniștit”, spune Alina Kasprovschi.

Citește mai mult

Intersecție aglomerată Bangladesh

Poliţia Rutieră derulează campanii pentru a le explica regulile de circulaţie livratorilor de mâncare care vin din țările asiatice unde se circulă pe partea stângă a drumului și unde există o raportare diferită la siguranța în trafic în comparație cu Europa.

Citește mai mult

Tatiana Niculescu

„Mătușa mea, pe care o evoc în carte și care era adolescentă în perioada interbelică, îmi povestea cum puneau pe masa de Paști doi cozonaci mari, cilindrici, tip panettone. Se punea un cozonac la un capăt al mesei, alt cozonac la celălalt capăt și între ei bunătățile de Paști, mielul, drobul, ouăle roșii, Dar cu cozonac se mânca tot, era un fel de pâine, nu se făceau încă umpluturi”, spune Tatiana Niculescu.

Citește mai mult